31 December 2013

Its all about NEW YEAR !

Assalamualaikum!
Hei everybody, how your day? 
Everything alright?
Is there any your wishes that you not yet archived?
 (Sudah! hentikan semua ini!)
Mulai saat ini, aku akan cuba menulis dalam bahasa inggeris dan melayu juga. sebabnya, aku masih lagi tergagap- gagap untuk menulis dan sebab paling utama aku rasa annoying bila baca balik ayat aku yang berterabur tu :'( sedihnya but, i will try the best for my English. 
Tahun baru dah masuk kan, so what your wish?
To be a good person ? (everyday we have to wish to be a good person REMEMBER THIS!)
Selain tu nak jadi sihat. 
Kewangan yang stabil
Macam - macam kan. Ada juga yang nak kahwin. So, good luck pada semua. Semoga cita- cita korang semua tercapai dengan izin Allah InsyaAllah..
Apa yang aku nak kongsi dekat sini, tak lah berilmiah sangat.
Cuma aku nak minta kawan- kawan semua doakan aku untuk tahun ini. Tahun ini adalah tahun yang agak berat untuk aku. 
InsyaAllah dengan izin Allah, aku akan grade hujung tahun ni. 
Walaupun nampak macam lama lagi tapi sebenarnya tak. (PLEASE Trust me T_T)
Hanya Allah yang tahu apa aku rasa untuk tahun ni.
dan.. aku mungkin aku akan tinggalkan blog ni sampai aku habis semester ni.
Cuti nanti baru aku buka balik. (Berhabuklah gamaknya)...
Apa- apa pun, good luck untuk korang semua !
  
Aja- aja fighting!
 

27 December 2013

I Love Them !

Assalamualaikum !
Hai my beloved bloggers and my friend !
So, how your day?
Like others days, or today is very meaning for you.
Friday : The Master of all day!
 and " Don't forget to read surah al- Khafi "

Before we proceed, I want to apologize if you don't understand my word. Yeah, I am still learn how not to use MANGLISH in my sentence. I'am very sorry.. :'(
Oh My Lord, Allah ! I fall in love with them ! Yeah, this is true story and very old love story.
Who are they?
.
.
.
.
.
Here they are! They make my day. HAHAHA :D I love both of them very much.. !
Don't judge so soon, they not my brother but is most like that.
My mom is a babysitter, she take care of them every single day.
 They are very cute right ! Look they smile :) 
Even sometime they make my day so miserable !  I'am still love them. The way they smile, the way they cry.
(ALONG!! nak air, ALONG tengok dia ni) like this.
Okeylah, enough for today. I have work to do. Sambung nanti. Amek kau! Assalamualaikum... !


23 December 2013

Life Changing ^,^

Assalamualaikum every body..
First, i want to apologize to anyone who feel annoying when reading my entry.
Suddenly right? hahaha
Like my title say, LIFE CHANGING !
Actually starting now,  I will try to do entry in English languages.
Why so suddenly??  because...
i want to practice my English 
My English is so broken even I'am now is 21 years old !  Ya Allah !

Do entry in English is part of my changing mission :D but the truly mission in changing is maturity.
Matured in what ever we do.
Like what we say, what we wearing, and also what we want to do.


Hmm, if have any ''MANGLISH'' in my word, sorry ... :'(
Okey, proceed to our topic.
Why we have to change??
It is because, we are grow up! yeah, from oldest to adult..

I think that all for now, i don't have idea now. 
Write in English make my brain stop thinking!
so typical! ok bye3!
Assalamualaikum.. 


14 November 2013

Kelebihan Surah 67. Surah apa ya?


Assalamualaikum sahabat ku semua :D
Apa khabar semua?
Sihat ke?
Maal Hijrah baru je berlalu. So, apa azam baru kamu semua.
Tipulah kalau tak ada azam.
Kalau ada azam lama yang masih tertunggak, boleh lah bawak tahun ini.
InsyaALLAH dipermudahkan Allah.

Baiklah aku nak kongsi dengan kamu semua tentang surah yang ke 67 di dalam Al- Quran.
Cuba teka surah apa? Haa, cepat buka Al- Quran cari surah yang ke 67.
Surah yang ke 67 adalah surah Al- Mulk.

Ramai yang tahu tentang kelebihan surah Al- Mulk ni namun ada yang tidak ambik endah.
Rugi sebenarnya kalau kita tak nak amalkan.

"Sesunggunhya Rasulullah tidak akan tidur melainkan selepas membaca surah As- Sajadah dan surah Al- Mulk"

Jom baca dulu apa kelebihan surah Al- Mulk ni.
Jika ada yang salah atau perlu di betulkan bagi tahu aku ya.



1. surah ini akan menjadi penyelamat.
2. Penegah pembacanya dari siksaan kubur.
3. Berada di bawah naungan sayap malaikat. (mendapat rahmat ALLAH)
4. Di akhirat rupanya akan di cerahkan seperti wajah Nabi Yusuf. (cantik)
5. Di namakan surah gagah perkasa, pintad dan cerdik.

Fadhilat daripada Hadis
  • Daripada Abu Hurairah r.a dari Rasulullah SAW bersabda:“Sesungguhnya di dalam al_Quran ada 30 ayat memberi syafaat kepada pembacanya sehingga diberi keampunan untuknya iaitu surah al-Mulk.”
  • Abu Hurairah meriwayatkan hadis, katanya: “Sesungguhnya di dalam Al-Quran itu, ada satu surah yang mengandungi 30 ayat, iamensyafaat bagi lelaki yang membacanya. Maka selagi mana lelaki itu membacanya, selagi itu pula ia meminta ampun untuknya. Surah itu ialah surah Al Mulk.” 
  • Rasulullah Shallallahu ‘Alaihi Wasallam bersabda: “Sebahagian surah-surah yang terdapat di dalam Al-Quran ada satu surah yang mengandungi 30 ayat. Surah itu surah Al Mulk. Ia memberi syafaat kepada orang yang membacanya dengan mengeluarkannya dari Neraka dan memasukkannya ke dalamSyurga.” 
  • Ulama berkata: ”Sesungguhnya surah Al Mulk itu melepaskan pengamal-pengamalnya dari kena azab. Ia akan bersoal jawab pada hari kiamat di hadapan Tuhan kerana menuntut kelepasan mereka yang mengamalkannya dari azab api Neraka.”
  • Rasulullah Shallallahu ‘Alaihi Wasallam bersabda: “Surah Al Mulk itu memelihara dan menghindarkan pembacanya dari azab kubur.” 
  • Nabi Muhammad SAW  bersabda: “Sesiapa membaca surah Al Mulk setiap malam, diselamatkannya dari azab kubur.” 
  • Rasulullah SAW bersabda: “Sesiapa membaca surah Al Mulk pada mana-mana malam, nescaya datang ke dalam kuburnya surah itu sebagai penganti untuk bersoal jawab dengan Munkar Nakir”. 
  • Rasulullah Shallallahu ‘Alaihi Wasallam bersabda: “Sesungguhnya di dalam Al-Quran ada satu surah yang terkandung 30 ayat. Surah itu ialah surah Al Mulk. Ia akan datang kepada pembacanya untuk membantu bersoal jawab dalam kubur sehinggalah mereka selamat masuk ke dalam Syurga.” 
  • Saiyidina ‘Abdullah bin Abbas berkata: “Sesiapa membaca surah Al Mulk sehingga menjadi amalan wiridnya, nescaya ia mendapat bantuan dan pertolongan dari Allah Subhanahu wa Ta’ala di dalam kuburnya. Bila azab hendak datang ke kepala, terdengar satu seruan: “Tidak boleh engkau datang ke pihak kepala ini kerana ada surah Al Mulk.”
  • Daripada Ibnu Abbas r.a berkata, seorang sahabat Rasulullah SAW telah mendirikan khemah di atas kubur dan beliau tidak tahu ianya kubur. Maka di dalamnya terdengar suara bacaan surah al-Mulk sehingga khatam maka beliau menemui baginda SAW dan berkata : “Wahai Rasulullah SAW, saya dirikan satu khemah di atas satu kubur dan saya tidak tahu bahawa ianya kuburdan saya terdengar seorang manusia sedang membaca surah al-Mulk sehingga khatam. ” Nabi SAW bersabda; “Itulah yang menahan dan menyelamatkan dia daripada siksa kubur.”  (HR At-Tarmizi)
  • Rasulullah SAW bersabda: “Hatiku ingin supaya Surah Al-Mulk berada di dalam hati setiap orang yang beriman.” (iaitu setiap muslim hendaklah mempelajarinya dan membacanya dengan istiqamah).
  • Rasulullah Shallallahu ‘Alaihi Wasallam bersabda: “Aku sungguh gembira, sekiranya orang mukmin sentiasa membaca surah Al Mulk sehingga seolah-olah surah itu tertulis di dalam hatinya.
  • Saiyidina ‘Ali berkata: ”Sesiapa mengamalkan surah Al Mulk, nescaya dibawa ia pada hari kiamat di atas sayap malaikat serta wajahnya yang cantik seperti nabi Yusuf.” 
  • Ulama berkata: “Sesungguhnya surah Yasin dan surah Al Mulk terkandung di dalamnya beberapa rahsia dan kelebihan. Sesiapa mengamalkannya, nescaya ia mendapat rahsia-rahsia dan kelebihan-kelebihan itu serta dikasihi oleh semua manusia dan juga menjadi hebat pada pandangan makhluk.” 

Hebatkan kelebihan surah Al- Mulk ni. 
Aku pernah terbaca satu artikel ni tentang surah Al- Mulk.



Ada seorang hamba Allah ni dalam dirinya tidak ada Al- Quran tetapi yang ada cuma surah Al- Mulk. 
Di hatinya, di lidahnya dalam setiap perkara yang dilakukan sentiasa ada Al- Mulk.
Satu hari ketika ajalnya datang dan para malaikat datang menjalankan tugas ketika itulah Al- Mulk datang dan menyelamatkan hamba Allah tadi dari di soal.
Para Malaikat mengatakan jangan di ganggu tugas mereka.
Lalu Al- Mulk datang bertemu Allah dan bekata "Wahai Allah aku adalah Kitab Mu, Aku Mahu melindungi manusia itu, jika Engkau tidak mengizinkan maka buanglah aku dari Al- Quran.
Maka Allah memberi keizinan kepada Al- Mulk.
Lantas Al- Mulk kembali kepada manusia tersebut, sampai di kubur kelihatan malaikat sedang menghampiri manusia itu, lalu Al- Mulk menjerit dengan gerunya, 
"Ya Malaikat aku telah mendapat kebenaran daripada Allah.
Malaikat terkejut lalu pergi dari situ. 
Lalu Al- Mulk menemani hamba Allah tersebut sehingga hari kiamat.

Hebat kan, jadi adakah kita akan tunggu lagi untuk terus beramal??

p/s : Aku juga kadang leka dalam ibadahku, marilah kita sama- sama menambah iman di dada          supaya mudah di kemudian hari. Amiiinnn. :)



05 October 2013

MrTheAllShared... Apa tu? Rugi kalau tak tahu??

Assalamualaikum ! :D

         Setelah sekian lama aku tidak berbloging. 
Lagi- lagi sekarang nak dapat wifi sangat lah susah.
Guna broadband pun, oleh kerana aku duduk di Perlis (tak sabar nak balik SELANGOR)jadi faham- fahamlah macam mana line kat sini dan sebenarnya pun itu bukan masalah yang menyebabkan aku tak update apa- apa. 


Semuanya sebab aku memang tak ada idea nak tulis apa (huhuhu aku kehabisan idea dan tak ada mood nak type apa- apa), dan memandangkan aku kena strugle lebih sikit semester ni.

Okey rasa nya macam dah lari topik kan.

Baiklah mari aku start bercerita tentang 

"MrTheAllShared atau lebih di kenali sebagai MTAS."
SIla tekan gambar untuk ke Facebook Page mereka

Siapa kah mereka? satu pertubuhan apa?
Jom dengar saya bercerita... :")

Mereka ni adalah golongan remaja yang agak aktif dalam berdakwah melalui video.
Seperti Matluthfi dan seantero denganya. 
Cuma apa yang membezakan mereka, mereka ramai dan video mereka agak lain dari yang lain.

First aku jumpa video mereka di youtube ketika aku sedang bersantai- santai, masa mula- mula aku fikir mereka ni seperti da'ie yang lain.
Tapi lagi banyak video aku tengok aku dapat lihat apa yang menarik ialah mereka ni pandai bermain dengan isu semasa, dan video mereka agak menarik di tonton kerana efek di video dan cara penyampaian mereka agak menarik.
Sesuai untuk remaja- remaja dan mungkin kurang sesuai untuk usia tua sebab aku rasa orang yang berusia ni, lebih suka straight to the point, but why we not try
Mana tahu mereka pun seronok menonton kan.

Tentang mereka pula, aku sebenarnya tak kenal pun siapa- siapa cuma aku tahu mereka  bersahabat sejak dari sekolah lagi. 
Antara sekolah mereka ialah Sekolah Menengah Dato Harun (sekolah member aku).
Siapa sekolah sama macam mereka angkat tangan sekarang! hee :D
Ahli- ahli mereka juga bertambah dari semasa ke semasa. 
Yang paling menarik sekali aku rasa mereka ni muda dari aku. (yeay aku dah tua T_T)
Beza setahun dua juga dengan aku.
 Rasanyalah sebab melalui apa yang aku tonton, mereka ni semua baru menyambung pelajaran baru- baru ni. Wallahualam.
Ni apa yang aku agak, tapi kalau salah harap maaf ya :').

Baiklah ni ada satu video aku sertakan antara video yang pertama aku tengok.

Kalau nak tengok banyak lagi video mereka di youtube tekan link ini >>>>MrTheAllShared
Baiklah itu sahaja buat masa ni, aku kena sambung study balik. 
Paper aku 9 haribulan ni. 
Doakan aku ya kawan- kawan :') .

Maaf kalau menggunakan kata diri 'Aku' kepada yang lebih tua, cuma nak mesra dengan kamu semua. Kalau ada silap dan salah dalam menulis harap dapat betulkan. Saya akan cuba perbetulkan. Assalamualaikum. :)




23 June 2013

Diet Jom!

Assalamualaikum semua :D

Alhamdulillah masih lagi bernafas untu hari yang sangat indah ini.
Syukur kepada Allah kerana memberi kami kesihatan tubuh badan untuk kami terus beribadah pada Mu Ya Allah.


Baiklah hari ini adalah hari first untu aku dan sahabat ku Nurul Atiqah berdiet.
Semalam kami pergi timbang berat badan, sebelum balik Perlis aku timbang berat aku 84 kg dan semalam aku pergi timbang turun lah beberapa kg. Iaitu 77.5kg..
Mungkin sebab faktor makan yang tak menentu dan abah masih belum hantar motor kat Perlis ni jadi aku kadang- kadang berjalan kaki je, dari rumah sewa ke UiTM. T__T (berpeluh satu badan)

Jadi aku dan member ingin menurunkan lagi berat supaya kami sihat dan boleh menjalankan ibadah dengan baik. InsyaAllah..

Untuk seminggu ni kami target seperti di bawah :-

Aku - Dari 77.5kg - 70kg
Nurul- Dari 86kg - 80kg  

Beza kami agak jauh sebab aku kalau nak di bandingkan dengan Nurul aku agak pendek. 
 Tinggi aku 155 cm lebih kurang macam tu lah, Nurul pulak 166 rasanya.
(Aku memang dah terbantut T__T)

Jadi untu diet yang start hari ini, aku mengamalkan diet atkins. 
Diet ni aku tak perlu makan apa- apa supliment cuma aku kene kurangkan kabohidrat.
Aku jumpa diet ni dekat google time aku cari cara untuk turunkan berat badan.
Tapi tak adalah follow 100% sebab takut badan jadi lemah.

- Air hanya air masak
- Makanan kami makan sup ayam, atau sup sayaur
- Nasi kami krangkan kepada kuantiti yang sedikit
- Say No to air batu
- Untuk seminggu mungkin kami tak sentuh biskut dan roti (try dulu, kalau dah lapar makan sikit pun tak apa   
   kut :D)

InsyaAllah kami try dulu na, aku akan update lagi minggu depan. Capai tak target kami. Wallahualam.
Assalamualaikum......


Sam masak apa tu?

ASSALAMUALAIKUM!
Hari ini seperti hari- hari yang sebelum ni, cuma dua tiga menjak ni SAM sahabat aku ni rajin masak!
Sebelum ni pun rajin juga, tapi sebelum ni rajin masak bubur,
sedap juga bubur tu.
Cuma Gambarnya tak tangkap la pula.

Nasi Goreng Kampung!

Boleh di katakan menu kita orang hari- hari adalah nasi goreng :D
Alhamdulillah, syukur kepada Allah masih memberi peluang kepada kami untuk merasa nasi goreng ni.

SAM selalu kata nasi gorengnya tak sedap, walhal aku tambah dua tiga kali kot.
Sedaplah SAM, jangan risau. Dah boleh kahwin dah ni..

Terima kasih sebab sudi masak untuk saya yang mengada ni..
(bukan untuk aku sorang pun sebenarnya) hehehe
 oklah, assalamualaikum!
 


Malam Nisfu Syaaban

Asslamualaikum semua!
Jom baca sama- sama :D
Semoga memberi manfaat..

NISFU SYAABAN BERMULA MALAM NI LEPAS MAGHRIB

Malam Nisfu Syaaban (15 Syaaban 1434 Hijrah) jatuh ketika masuknya waktu MAGHRIB pada hari AHAD (mlm Isnin) 23 Jun 2013.

Pada mlm Nisfu Syaaban,buku catatan amalan akan dibawa naik oleh Malaikat utk ditukar dgn lembaran amalan yg baru setelah setahun berlalu.

Mlm Nisfu Syaaban merupakan mlm yg penuh berkat & rahmat selepas mlm Lailatul Qadar.

Sabda Rasulullah SAW: “Apabila tiba pada malam Nisfu Syaaban maka berjagalah kamu pada malamnya (melakukan ibadat) dan berpuasa pada siangnya kerana sesungguhnya Allah turun (merahmati hamba-hamba-Nya) pada waktu itu mulai terbenamnya matahari ke langit dunia.

Allah SWT berfirman: “Siapa yang memohon keampunan maka aku akan mengampunkannya, siapa yang meminta rezeki, maka aku akan kurniakan kepadanya rezeki, siapa yang ditimpa bala aku akan melepaskannya. Adakah daripada kalangan mereka begini dan adakah daripada kalangan mereka begini (berturutan pertanyaan daripada Allah) sehingga terbit fajar?” (Hadis Riwayat Ibnu Majah)

Saiyidatina Aisyah r.a. meriwayatkan bahwa Nabi tidak tidur pada mlm itu. "Rasulullah SAW telah bangun pada mlm (Nisfu Syaaban) & bersolat & sungguh lama sujudnya sehingga aku fikir beliau telah wafat. Apabila aku melihat demikian aku mencuit ibu jari kaki Baginda SAW & bergerak. Kemudian aku kembali & aku dgr Baginda berkata dlm sujudnya, “Ya Allah aku pohonkan kemaafanMu drpd apa yg akan diturunkan & aku pohonkan keredhaanMu drpd kemurkaanMu & aku berlindung kpdMu drpdMu. Aku tidak dpt menghitung pujian terhadapMu seperti kamu memuji diriMu sendiri.”

Sabda Rasulullah bermaksud: “Sesiapa yang menghidupkan malam Nisfu Syaaban dan dua malam raya (Aidilfitri dan Aidiladha), hatinya tidak akan mati pada hari dimatikan hati-hati orang lain.”

Diriwayatkan oleh Al-Dar Qutnu dan Imam Ahmad darpada Syaidah Aisyah; Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud:“Sesungguhnya Allah SWT turun ke langit dunia pada malam Nisfu Syaaban, maka Dia mengampunkan dosa-dosa hamba-Nya lebih banyak daripada bilangan bulu kambing Bani Kilab (Kabilah arab yang paling banyak kambing).”

Sesetengah ulama berpendapat, pada malam itulah ditukar dan ditentukan umur dan rezeki umat manusia. Teruskanlah membuat amal kebaikan, kerana selepas 15 Syaaban, maka bermulalah rekod amalan baru bagi setiap hamba.

AMALAN MALAM NISFU SYAABAN

Setelah selesai solat sunat Ba’diyah Maghrib atau Isyak, bacalah Surah Yasin 3 kali dengan setiap satunya diniatkan memohon:
- bacaan 1 : Dipanjangkan umur dalam keadaan sihat untuk mentaati Allah.
- bacaan ke 2 : Ditetapkan iman dan dijauhkan dari bala bencana.
- Bacaan ke 3 : Diluaskan rezeki yang halal dan diberkati.

PERBANYAKKAN ISTIGHFAR
Lafazkan "astaghfirullahal'azhim (memohon ampun) dan taubat dari segala dosa-dosa besar dan kecil

PERBANYAKKAN SOLAT-SOLAT SUNAT
seperti :
- Solat Sunat Dhuha
- Solat Sunat Rawatib
- Solat Sunat Tahajud
- Solat Sunat Tasbih
- Solat Sunat Taubat
- Solat Sunat Hajat
- Solat Sunat Witir.
Nabi SAW bersabda: “Lakukanlah amalan setakat yang kamu terdaya. Sesungguhnya Allah tidak jemu sehinggalah kamu semua jemu.”

MEMBACA AL QURAN
MEMPERBANYAKKAN SEDEKAH
PERBANYAKKAN SELAWAT & BERDOA

PERBANYAKKAN TASBIH,TAHMID,TAHLIL,TAKBIR
Ucap subhanallah alhamdulillah lailahaillallah allahuakbar
Fadilat : setiap satunya akan ditulis baginya 20 kebajikan dan digugurkan daripadanya 20 kejahatan.

Maka, sewajarnya kita melakukan amalan-amalan yang soleh pada malam berkenaan dan mengelakkan apa yang Allah benci, mudah-mudahan kita semua diampunkan.


credit kepada : Page ISLAM (Rajinlah lawat page ni)

16 June 2013

Jauh Di Mata Dekat Di hati !


Assalamualaikum 

Hari ini dah masuk seminggu lebih aku sampai di bumi ARAU ni.
Perasaan sekarang ni tak sabar dan takut.
Tak sabar sebab nak tingkatkan prestasi untuk semester ni.
Takut sebab berjayakah aku lalui semester ini dengan cemerlang.
Selama 2 bulan aku dah cuti, jadi bila nak sem mula lah liat- liat, taku- takut. 

"Segala puji bagi Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang.  
Ya Allah  semoga SEMESTER ini aku berjaya dengan cemerlang.
Terimalah ushaku, 
permudahkanlah urusanku Ya Allah,
bantulah aku dalam setiap perkara,
hilangkanlah resah di hati, hilangkan lah rasa was- was di hati.
Berkatilah dan redhailah jalanku ini. Amiinnn, Ya Rabbal'alamin"
Sebenarnya aku menulis ni sebab aku rindu dengan kawan- kawan aku.
Teringat kenangan- kenangan semester- semster lepas.
Ada je lah kerja yang entah apa- apa kitaorag buat.
Sangat- sangat rindukan mereka. :D

SAM ~ ZATI ~ SHU ~ AMAN
Aku rindu dengan korang,
Dengar Ti dan Aman bercerita,
Selesaikan kes yang tak berapa nak kes,
Kongsi macam- macam :D
Sam pun tak lama lagi nak habis.. 
Tinggalah aku.. (tulah dulu main- main drop paper tu, drop paper ni. sekarang meranalah saya T_T) 


Ada lagi sorang yang dah lama sangat tak jumpa.
Cik Huda yang comel ni lah.. :)
Pertemuan pasti ada perpisahan,
Jika takdir memutuskan untuk kita berpisah,
Haruslah kita terima dan redha,
Tetapi ingat !
Tiada pertemuan yang tidak meninggalkan memori,
Simpanlah memori itu sebaiknya,
Supaya di ketika lama tidak bersua,
Masih ada lagi nama ku yang bermain di benakmu
Kenanglah aku dalam setiap doamu,
Supaya persahabatan yang terjalin ini di redhai Illahi,
Kerana bersahabat bukan sahaja di dunia,
Biarlah hingga ke Syurga,
Biar jauh di mata, dekat di hati.

Salam sayang dari ku untuk mu SAHABAT .. 










02 June 2013

Giveaway by Nadnod Azizan


Assalamualaikum kawan- kawan.
Banyak kan segmen Cik Wada join :D.
Sedang berblog walking tadi ternampak pula giveaway by Nadnod Azizan,
Hadiahnya ialah tabung berbentuk kamera.

Terasa pula nak sertai. 
Hari ini last segmen ni.
Wish me gudluck ye kawan- kawan!

Jika sempat marilah join sama saya! Klik pada gambar :D

Baiklah jika saya di takdirkan menang, saya berharap dapat tabung yang berwarna PINK!
Saya suka warna PINK walau saya jarang memakai pakaian yang berwarna PINK ni.
Sebab mengapa saya suka warna PINK ialah warna PINK atau dikenali sebagai merah jambu ni warna kegemaran Nabi Muhammad S.A.W. (Selawat sama-sama)
Warna ini menandakan kita sihat. tak percaya?
Cuba lihat tapak tangan kita warna pink kan, walau berkulit gelap masih dapat dilihat warna PINK.
Lidah kita juga bewarna PINK :D. Tandanya kita sihat.
Betulkan kawan- kawan.. 

Baiklah itu saja.

Wassalam :)

Contest Free Header By Lia Abdillah


Assalamualaikum kawan- kawan semua !

Nak sertai tekan pada gambar ye :D

Deadline : 4 Jun / 5.30 Pm

Baiklah hari ini Blog Mengintai Langit nak join Contest Free Header oleh Cik Lia Abdillah.

Marilah sama- sama join! 
Good luck kawan- kawan!

Design; [1]
Tema  warna header; [Biru, Unggu, Pink]
Title; Mengintai Langit
Jenis font untuk title;Fabrics
Warna font untuk title;Biru
Caption; Mampukah aku untuk mengintai kelangitMU Ya ALLAH
Jenis font untuk caption; Little Lord Fontleroy
Warna font untuk caption; Pink
Doodle/gambar; 



Url blog; akuraasuhara.blogspot.com

Jenis font untuk url blog; Little Days + Little Daisy
Warna font untuk url blog; Hitam


Wassalam ..

01 June 2013

Segmen : Mari Tambah Kenalan Blogger By Mr.K


Assalamualaikum semua! 
Ye hari ini Blog Mengintai Langit nak join segmen ini.


segmen, tambah followers blog, tambah PV blog, blogger baru, blogger otai
Tekan GAMBAR untuk sertai kami :D

Follower saya waktu ini, masa ini = 26 Orang
Jom Follow sama segmen ni.

'Segmen Menang Blouse Tribal #2'

Assalamualaikum... 

Alhamdulillah masih di beri peluang unutk menaip oleh yang Maha Pencipta..
Apa- apa pun hari ni sedang berblog walking tadi ternampak sagmen KLIK SINI .

Tiba- tiba rasa macam nak cuba. Hadiah pun lumayan. Kalau ada rezeki Alhamdulillah. Jomlah join sama. Mana tahu rezeki anda pula ke. :D 

Nak tahu hadiahnya.. 
Lebih kurang macam yang bawah ni.

Apa lagi jomlah join dengan saya! 
Selamat Mencuba.

"Segmen Topup Holidays"

Assalamualaikum semua :D 
Jom sertai segmen ni!


Tekan pada gambar untuk sertai :D 
 Selamat Mencuba. 

''Jom Join : Giveaway Ke-2 by Jaakechik''

Assalamualaikum semua!!
jom join Giveaway anjuran JAAkechik Corner!
anda berpeluang untuk menang Photo Magnet yg ohsemm.
Hadiah Utama pula adalah Dua Helai Baju T-Shirt.

giveaway 2013,

syarat-syaratnya :

1. jadik follower blog jaakechik : www.jaakechik.com
2. klik LIKE facebook penaja segmen (comey2Ku Printing) : 
3. buat entry simple bertajuk : Jom Join : Giveaway Ke-2 by Jaakechik
4. letak banner giveaway (seperti diatas) ke dalam entry anda.
5. tinggalkan link entry penyertaan anda dibawah komen entry ini.

giveaway 2013

HADIAH : 2 helai Baju T-Shirt & 8 Fridge Magnet Bergambar
NOTA : pemenang diumumkan pada 27 Jun 2013 (random. org)
 Tarikh segmen : 01 - 21 Jun 2013 (only 3 weeks)



'' KLIK HERE TO JOIN ''


Read more: http://www.jaakechik.com/#ixzz2UxoKWFu2

17 February 2013

Ada Apa Dengan Cinta ?




Ada apa dengan CINTA ?

Sedih di tinggalkan kekasih yang dicintai?
Gembira di sayangi kekasih yang dicintai?
Marah di tipu kekasih yang dicintai?
Geram kekasih membuat kita cemburu?

Adakah itu definisi CINTA ? sentiasa wujud dengan perasaan yang bermacam- macam jenis?
Ada orang kata CINTA itu buta ? ya.. memang cinta itu buta kerana CINTA bukan seperti manusia yang mampu melihat.
Tapi kenapa manusia suka di butakan kerana CINTA?

Wahai saudara seISLAM ku..
Luaskan pandangan mu tentang CINTA. 

Jika kita suka perasaan CINTA itu kenapa tidak merasa sedih tatkala kita meninggalkan Allah yang sangat mencintai hambanya,
Tatkala seruan Azan memanggil mengajak bertemu dengan kekasuh yang diCINTAI, mengapa dibiarkan sepi begitu sahaja?
Lewat baru teringat untuk menunaikan tanda CINTA kita ?
Mengapa tidak sedih ketika terjadi perkara seperti ini.

Jika kau sedih mengenangkan cintamu ditinggalkan kekasih, habis tidak sedihkah Allah tatkala kamu tidak langsung menginggati DIRINYA yang memberi dan mengambil rasa CINTA itu?

Sahabat yang di redhai Allah,
Allah itu yang sebenarnya patut kita CINTAi dahulu sebelum yang lain.
Dalam pada kau mengenang CINTA kamu kepada manusia,
Baiklah kita kenangkan cinta kamu kepada Allah dan Rasul yang tidak pernah putus mengingati kita.

Cinta itu biar berpada,
Cinta itu biar waspada,
Jika salah menghulur kelak memakan diri,
Jika salah menerima kelak menghukum diri,

Baik kamu cintai saudara kamu di Palestine yang tanpa rehat di siksa, di sakiti.
Mengapa tidak di serahkan sahaja CINTA kamu kepada mereka.
Jadi tauladan dan mukmin sejati.
Kelak menjadi Insan yang di kasihi :)

Tiada insan yang tidak layak untuk bercinta dan diCINTAi....
Cuma membezakan mereka itu layak atau tidak,
Tahap mentaliti dan kematangan dalam menghuraiakan definisi CINTA yang sebenar.
Cinta itu manis jangan di pahitkan dengan membiarkan diri di perhambakan Cinta.
Fikir- fikirkan lah :)




Cintakan bunga, bungakan layu.. Cintakan manusia akan mati.. Cintakan Rasul, cinta sejati.. Cintakan Allah KEKAL ABADI.. :) 

Syukur itu berkah :)

Assalamualaikum


Lama rasanya tak update dalam blog ni. 
Walaupun tak ada sesiapa pun nak baca.
Alhamdulillah segalanya masih berjalan lancar di UiTM PERLIS ni walaupun kadang kala ada rasa jatuh dan rasa macam 
"kenapa lah aku ni tak secergas otak mereka- mereka yang pandai" tapi bila di fikirkan balik bukan tak boleh jadi pandai tapi kerana nafsu malas yang menguasai dalam diri.

Walhal siapa lagi nak conduct diri sendiri kalau bukan diri sendiri. Bukan sifat malas yang sepatutnya 
menguasai.


Tertarik dengan post ni.. "SYUKUR ITU BERKAH "

Ya! Manusisa yang hanya suka berdiri di takuk yang lama, boleh berubah ke kalau diri sendiri tidak mahu bergerak ?
Sifat tidak puas hati ni memang patut ada tetapi pada perkara yang positif.
Tidak 
puas hati dengan ponter yang baru 3.5 dan mahu capai untuk dapat 4.00 pula. 
Tidak salah kan!!

Mentaliti diri sendiri harus kuat, fizikal dan mental di didik biar tabah dalam cabaran dan hari- hari yang mendatang. 

Usah biarkan diri di kuasai anasir luar :)

Mari kita perangi MALAS!