07 September 2011


~ sAhAbaT~
Di sini bermulanya pertemuan yang terakhir
Kehilangan amat terasa di hati
Mungkinkah ini yang tertulis di tangan takdir
Ku terima perpisahan ini.....
Dulu kita satu jiwa satu impian
Susah dan senang kita bersama
Namun itu semua hanya sementara.....
Hanya lagu yang menjadi ingatan
Hanya lagu yang menjadi kenangan
Seandainya masa itu kembali semula
Ingin ku memiliki lebih dari itu.....

Sahabat....
Kau hadir dalam setiap nafas ku...
Kau lenyap dalam setiap lelapku...
Namun kini aku sendiri kehilangan kau buat selama-lamanya..
Tiada ganti untuk diri kau sahabat..
Aku sentiasa mendoakan engkau disana...
-Nur Aqilah bt Noor Ahmad-
AL- Fatihah buat Nur Aqilah bt Noor Ahmad......
Sekolah Menengah Teknik Shah Alam,
Dorm F4 & f8,
always in my memory....














19 June 2011

SeLaMaT HarI AbAh ^_^

Assalamualaikum ^_^
Hari ni berkisah tentang Hari Bapa..
Alhamdulillah, lahir je di dunia ni, Allah dah hadiahkan aku seorang abah yang amat sempurna.
Dari aku kecil sehinggalah dewasa dan kini sedang melanjutkan pelajaran,
tak pernah sedikit pun abah mengeluh menjaga aku serta adik-adik yang lain.


Melayan karenah kami yang kadang kala memeningkan kepala. Tapi abah masih meneruskan juga tugas abah sebagai seorang abah yang betanggung-jawab.

Bagi aku, setiap hari yang kita lalui. semua adalah Hari Bapa serta Hari Ibu. Kita kena hargai mereka setiap detik,setiap masa,setiap saat....

"Abah, sebagai anak sulong. Along akan teruskan perjuangan along. Seperti mana abah harapkan anak-anak abah berjaya dan inilah hadiah yang along nak sangat bagi dekat abah".


05 June 2011

Sem 2 dah... ^_^

Assalamualaikum. . . . . . . . . .
Hari ini, aku nak bercerita sikit.

Alhamdulillah dapat sambung sem ke 2 dengan sedikit masalah yang dapat diselesaikan...
Apa-apa pun..
sem ni dengan tekad dan usaha..

aku mahu berjaya..!!!!!
bukan lagi hangat-hangat tahi
ayam...
dengan perjuangan sahabat- sahabtku..



Nur Alyaa Fahimah binti Ashari
Nurul Atiqah binti Abu Noh Mazkiah binti Md Noor

Nurul Aina Binti Jamil

Siti Nur Ain binti Mohd Sani

Aku ^_^


Walaupun kita berjauhan (tempat tinggal je)..
tapi kita still macam dulu ok.
Cmart, Kesinai dan Mayang....
Kalau korang nak tahu, Zaman dulu-dulu diorang ni bersahabat baik....
Macm kita jugak.. hehehehehe...
Apa lagi sem ni cari port baik punya!!
Teruna pon ada sorang je..
hahahahahahahahahahahahahahahahaha!!
Apa-apa pun aku nak korang tahu..

Aku harap kita sampai sem 6 even ada yang sampai sem 7.

Kesalahan dan kesilapan kita yang lepas kita jadikan tauladan dan peringatan kita di hari ini dan hari mendatang..
Andai aku rapuh peganglah aku.
Supaya aku dapat berpaut kembali...
(Ceh...!!! jiwang karat!)
Sayang korang 4 ever n everLAHHHH!!

END

Dalam sem ni memerlukan pengorbanan,
Dalam sem ni jugak memerlukan ketabahan
Dalam sem ni aku memegang amanat umi dan abah aku..
Dalam sem ni jugak aku perlukan sahabat- sahabat aku...


Aku tekad akan tempuh segalanya!!!

Bak kata someone..
"Tak nak cabaran,pergi ambil pisau bnuh diri. Baru tak ada cabaran".

Tapi bagi aku bila kita dah tak ada kat dunia ni pun ada cabaran jugak..
apa lah....


"Kadang- kadang kita mudah jatuh tanpa sebab. Kadang- kadang halangan yang kecil pun kita susah nak tempuh, tapi tak pernah sekali pun kita cuba nak gapai. cuma mengharap,mengharap dan mengharap... Jadi dah sampai masanya kita bangun dan bangun. tempuh dan tempuh!! "

13 April 2011

"bULaN dAn BinTaNG TaK MUngKin BerSaTU"

Assalamualaikum...

Tiba- tiba tangan ni gatal nak menulis...

Hari ni nak cerita pasal
"Bulan dan bintang tak mungkin bersatu..."
Macam yang kita tahu tak lenkaplah langit kalau hanya ada bulan sahaja yang kelihatan.
Begitu juga sebaliknya....

Begitulah yangb dikatakan oleh "Nur Hashida binti Hasan Adeli"
Malam time tengah sedih sebab cinta tak kesampain.
Bukan cinta apa pun cuma cinta yang kami ciptakan sendiri.
ala-ala cerita donggeng gitu.
Bersaksikan Star Complex dan ditemani
"Nur Alyaa Fahimah Binti Mohd Ashari"
Tapi sayang "Nurul Huda binti Ramli" tak dapat follow.
Sebab kena siapkan assaingment..

Malam selepas itu.
masing-masing try melupakan.
Kelakarlah bila ingat balik kenangan sem 1 dulu..
Banyak yang bersejarah.

Tak mungkin lupa macam tu je...
"HaRoShaIja"

04 April 2011

Munajat Keampunan

Seperti yang kita tahu..
Kita ini Hanya manusia biasa yang kadang- kadang tidak lepas dari membuat kesalahan....
Tetapi sedarkah kita sedang kita membuat dosa,
tiba- tiba nyawa kita di angkat..
Dalam keadaan yang mengaibkan..
Na'uzubillah...
Justeru, marilah kita bersama-sama bermunjat..
Andai kita sedar air mata keinsafan akan menitis..
Tetapi tekadlah untuk beusaha tidak mengulanginya lagi...

Apa yang berlaku selama ini ada hikmah disebaliknya..
Tiada yang sia- sia yang telah Allah jadikan...
Tanpa kesedihan kita tidak tahu erti tabah,
Tanpa kelemahan kita tidak tahu merendah diri,
Tanpa kelewatan kita tidak tahu erti sabar...
Hanya Allah yang mengetahui segala yang terbaik...
Marilah kita sama- sama renung- renungkan...


03 April 2011

Kematian... Bersediakah Aku?

Assalamualaikum...

Entah kenapa sukar untuk aku lelapkan mata...
Yang pergi tetap akan pergi,
Itulah yang diucapkan kepadaku..

Tiba-tiba aku teringatkan kematian... Kita sendiri tak tahu bila.. Bila aku melihat sendiri sekujur tubuh terbaring Serta menunggu masa untuk dibawa pergi ke tanah perkuburan, membuatkan aku terfikir.. Membuatkan aku tersedar..

"Ya Allah,bilakah saatnya tiba pula untuk aku?".
"Cukup kah amalan aku?"
"Sanggupkah aku meninggalkan ibu bapa ku?"
"Sanggupkah aku meninggalkan apa yang telah aku mulakan tanpa sempat meghabiskanya?"
"Adakah didalam kubur nanti aku disiksa kerana dosa-dosaku yang bertimbun?"

"Berapa lama aku akan menuggu saat dibangunkan kembali?"


Adakah soalan sepeti ini mengambarkan aku tidak pernah bersedia?
Tidak pernah besedia menghadapi kematian
Atau aku mengambil sambil lewa kematian?
Astaghfirullah...
Jauh betul diri ini dari jalanya..

"Ya Allah,ampunilah hambu ini Ya Allah,Bimbingkanlah hamba sekeluarga kejalan yang benar, Bantulah hambamu ini disetiap lorong yang melalaikan,disetiap lorong yang mengundang kemurkaanmu Ya Allah..Begitu hina diri ini Ya Allah di disisimu,Jika sebelum ini hambamu ini lalai, sentiasa ingin menjaga perasaan orang sehingga melalaikan diriku dari mengingatimu Ya Allah, izinkan hambamu ini kembali Ya Allah.."

Ya Allah.....
Begitu jauh diri ini...
Entah dimana lorong yang aku lalui....
Adakah sempat untuk aku kembali ke lorong yang betul...
Sempatkah lagi untuk aku mensucikan diri dari dosa-dosa Ya Alla
h...


Munajat Keampunan
"Ampunilah Ya Allah tuhan pentadbir makhluk, Ampunilah Ya Allah dari segala kesalahan, Tuhan tambahiku ilmu yang bermanfaat, Dan taufiqkan aku dengan amlan yang diterima, Dan kurniakan aku rezeki yang luas, Dan terima keatas kami t
aubat yang suci.."

02 April 2011

Lafaz Yang Tersimpan



Luluh hatiku yang sayu

Menatap wajahmu tenang dalam lena
Kasih zahirkan laku
Sedangkan bibirku jauh dari lafaznya

Dan raut tuamu membekas jiwaku
Meredakan rindu mendamaikan kalbu
Tak mungkin kutemu iras sentuhanmu
Biarpun kuredah seluruh dunia
Mencari gantimu

Betapa sukarnya menyusun bicara
Meluahkan rasa menuturkan sayang
Kasih yang terlimpah hanya sekadar
tingkah
Cuma ungkapan kebisuan yang
melindungkan kalimah rahsia

Masih kubiarkan waktu
Melarikan lafaz kasihku padamu

Mengapakah sukar menyusun bicara
Meluahkan rasa menuturkan sayang
Kasih yang terlimpah hanyalah sekadar
tingkah
Cumalah ungkapan bisu kalimah rahsia

Apakah yang hilang andai dilisankan
Bait penghargaan penuh kejujuran
Tak mungkin terlihat cinta yang merona
Jika hanya renungan mata yang bersuara
Bukan tutur kata

Tiada lagi ertinya pengucapan
Andai akhir nafas di hujung helaan
Sebelum mata rapat terpejam
Usah biar kehilangan
Menggantikan lafaz yang tersimpan

Firs time dengar lagu ni...
Buat aku terfikir untuk tujukan lagu ni khas untuk:

My Beloved Parents..

Walaupun along jauh,
Walaupun along mengguriskan hati tanpa sedar dan tak sedar,
Tapi percayalah..
Along hanya ada umi,abah dengan adik-adik je..
Kasih along tak akan pernah hilang dan berkurang walau sedikit pun..

Perjalanan hidup along masih jauh,
Penantian umi dan abah untuk lihat along berjaya juga masih jauh,
Tapi percayalah along tidak akan sia-siakan harapan umi dan abah...

Doakan anakmu yang jauh...
yang benar,
along

26 March 2011

Bau: Warkah

WaRkAh..
Takkan lagi aku menunggu
kau hadir di dalam mimpi-mimpiku
puasku mengharapkan dirimu
seperti mereka yang punya cinta

Diriku tanpa dirimu
kau tempuhi penuh bahagia
diriku mahu kau tahu
pedih ini kau tak terasa


Warkahku mengharapkan dirimu

seperti yang aku kenali dulu

setiaku menantikan dirimu

seperti setianya terhadap diriku


Tapiku melepaskan mu

melangkah namun tak berdaya
terusku terus menunggu cinta yang takkan pernah ada..

23 March 2011

Untuk Engkau yang Bergelar Sahabat ^_^

Sahabat Mungkin kita pernah satu masa dahulu,
Sama-sama berjanji setia,

Sama-sama mengharungi suka duka,

Berjanji setia...


Tapi kini,

Engkau jauh sangat dari aku,

Walaupun engkau dekat,

Engkau pergi dulu,

Walaupun engkau tunggu,
Engkau tidak menoleh,
Walaupun kau terpaksa menoleh.


Sahabat,

Mungkin aku menjarakkan diri dari engkau,

Sebab aku nak kau tahu yang aku..

Terpaksa..

Sebelum lebih banyak aku sakitkan hati engkau,
Biarlah aku pergi..
Tapi satu je aku nak kau tahu,
Sakit untuk terus begini,


Aku faham,

Tiada apa yang kau nak kisahkan,
Tapi aku faham, Maafkan aku sahabat...

Izinkan aku betul-betul pergi,
Doakan kejayaan aku. ^_^
Salam sayang ku hanya untukmu sahabat......

sehelai warkah buatmu dari...
aku

16 March 2011

Cerita Gila ^_^

Assalamualaikum ^_^
Hari ni aku nak cerita something... Jom Baca!!

Entah kenapa baru aku sedar yang aku dah banyak sangat main. bila difikirkan balik aku benci suasana macam ni. Subject yang aku suka pun aku masih main-main lagi. Tak ada kesedaran langsung.
Tapi apa yang aku faham,untuk memajukan diri aku perlu berubah "change to something new"
aku tahu bila nak berubah banyak yang perlu aku tinggalkan.
banyak yang perlu aku hadapi.
Tomahan (ceh,macam besar sangat je perubahan yang aku ceritakan ni)
Tapi bagi aku
amat besar weii...
Entah la....

Aku nak buktikan dekat dunia yang aku sememangnya boleh berjaya!!
cuma kau yang tak nak berjaya...
Jadi aku nak "challange" diri aku s
endiri tak payah orang lain...

"Jom
! Alya!"
(Nur Alyaa Fahimah bt Mohd Ashari)

Nilah yang aku duk cakap hari-hari kat Alyaa.
Nak sama- sama berjaya.
Tapi mampu ke kami??

Bila difikirkan balik..

aku tak nak jadi orang dewasa ni...

Macam menyakitkan pun ada ..
Aku nak jadi macam budak sekolah je..
Belajar- belajar then aku t
ry and try..

Aku rindu sangat-sangat dengan
~Pika,Zati,Fathiah~
Entah kenapa aku nak ulang saat dulu- dulu balik..
"Friendship are never DIE"
Aku sayang korang sangat-sangat!!

Eh-eh!!
Aku nak cerita pasal perasan-perasanpulak la..
Aku nak kenal kan buah hati pertama aku...
(Ceh-ceh....hehehehehehe) dah nama pun perasan kan ^_^


(Baek Seung Jo)
Aku serius ni!! Orangnya susah nak senyum!! Tapi aku suka ^_^
Ok,pilihan yang kedua..
Jeng-jeng-jeng...



(Bong Joon Gu)
Yang ni aku tak nak describe ape-ape2...
Biarlah rahsia... hehehe
Horror skit..
!

Untuk Engkau ^^

Aku tahu dan aku sedar siapa aku,
Kalau engkau faham pun,

Mungkin kau tak kan tahu hakikat sebenarnya,

Jadi aku bawa diri,

aku terus pergi...


Tapi satu je yang aku nak kau tahu,

Aku sentiasa ada untuk kau.. ^^


Tamatlah cerita gila...............



30 January 2011

Muhasabah Diri ^^ tentang Hati dan Perasaan

Assalamualaikum..
Hari ni saya nak cerita tentang muhasabah diri tentang Hati dan Perasaan.
Ok, lets we start..
Pernah tak korang terfikir untuk memulakan kehidupan baru.
Atau pun mungkin nak ubah diri korang ke something yang new lah..

Tipulah kalau tak pernah kan??
Jomlah kita sama-sama ke arah tu.
ok kawan-kawan. First jom kita sembang soal hati.
Ramailah yang suka tu...hehehehe^^ (syok sendiri)

Tipulah kata kita tak meminati atau mengadmire seseorangkan.
lagi-lagi kalau dia tu ahli jawatankuasa tetinggi, tak pun ada pangkat tinggilah.
So,kita pun berangan sampai lupa diri. Bajet-bajet yang orang tu pun syok kat kita..
Huahuahua ^^..
bila dapat tahu,orang tu sikit pon tak kisah mula lah frust menonggeng..
Start suka layan lagu-lagu jiwang. Mulalah buat cerita sedih...
Tapi pernah tak korang fikir kalau korang buat semua tu untuk dia.. adakah berbaloi??

Kawan-kawan kadang semua tu ada hikmahnya. Kita hanya perlu yakin.
Macam pepatah ada mengatakan. Ajal maut jodoh pertemuan ditangan Allah. Yakinlah pada Allah. Kadang-kadang apa yang kita suka tak sebenarnya baik dan elok untuk kita. Allah maha pelindung dan amat menyayangi umatnya. menunjukkan kita jalan yang benar cuma kadang-kadang kita alpa sampai terleka bahawa Allah memberikan kita rasa cinta untuk kita sedar bahawa perasaan sebgai hamba dan umatnya masih ada. cuma kita jangan salah mengunakanya.

Sebab kita terslah guna jadilah kes-kes buang bayi,lari nikah di selatan.
kefahaman orang berlainan tapi kita semua dah bes
ar seda
r yang baik dan mana yang buruk. bila kita nak melakukan kesilapan ingatlah syaitan bertepuk tangan sebab kita terpedaya dan Allah tentu sedih melihat hambanya yang hanyut hanya kerana perasaan cinta yang diberi disalah guna. Kawan-kawan jika benar dia milk kita,biarlah masa yang menentukan. jika disuatu masa pada masa yang tepat kita berjumpa dia kembali, bersyukurlah kerana kita masih menjaga hati ini untuk dia. Tapi kalau tidak,pasti ada hikmahnya kawan-kawan.

Saya berkongsi apa yang pernah saya rasa dan apa yang pernah saya dengar. sebagai pengajaran. Seronok minat seseorang tapi biarlah sebagai motivasi kita untuk mengikiut jejak langkah dia dan untuk lebih berjaya dari dia. ^^ betul tak kawan-kawan???
oklah cukup saya bercerita. sampai sini je.. nanti kita sambung lagi...
kalau rasa pendapat saya salah,tegurlah saya ya. Saya dapat jadikan teguran tersebut sebagai pedoman..
terima kasih sebab sudi membaca...

Assalamualaikum..

19 January 2011

UiTM Perlis ^^

alia. shu. aena
Tiga Model UiTM Perlis yang bakatnya masih terpendam dan tidak terpadam sehingga ke hari ini...

ak sangka cepat betul masa. tak sangka juga telah terpilih menjadi salah seorang yang melangkah masuk ke UiTM yang jauh di hujung Malaysia Perlis.

Dulu time duduk dekat UNiSEL setiap kali ada cuti sanggup menggagahkan diri ntuk balik kerumahku syurgaku. rindu abah,umi, adik-adik yang sentiasa menggiranggkan hati.
Time MDS(Minggu Destini Siswa) rasa nak baliklah,patah semangat lah.
Bila fikir balik banyak pengorbanan mak ayah aku lakukan untuk pergi belajar.

Tak sanggup...
biarlah kali ni aku berjuang habis-habisan.
Sehingga ke titisan darah terakhir.

ngat SHUHADAH! JANGAN ULANG APA YANG BERLAKU DULU!
BIARLAH GAGAL SEKALI BUKAN BERKALI-KALI. ^^..

Korea Habis ^^


WaHH!!! EH2...
Assalamualaikum....
dah lama x update.. Sejak masuk UiTM Perlis.
Ceh2!mention plak... hehehehe..
nak jadi cam Cik Aina Story jugak.. hehehehe...
oklah...

let's begin our story(maaf x fasih lagi berbahasa)..
aku nak kongsi cerita tentang KOREA.
Entah kenapa, aku tetiba je terikut minat Cik Alyaa Fahimah, huhuhuhu!!
Tahu tak apa minat baru dan agak latest lah gak...
teiba je minat dgn korea... first cerita tengok time kat sini terus terpikat....
Tajuk?? PLAYFUL KISS.. best gila cerita tu..
jomla ramai2 ramai join aku tengok. Tapi kena beli sendirilah cerita tu..
Thanks to Cik Shida sebab bagi kami tengok, dan sayang Cik Huda sebab tak kisah kami tergelak-gelak time tengok cerita ni ^^